Co robimy

Zajmujemy się:

1. Uprawą ekologiczną zbóż w naturalny sposób, czyli bez oprysków i nawozów sztucznych.

- orkisz odmiana Schwabenkorn, płaskurka, samopsza ( które przetrwały w niezmienionej formie setki, a może tysiące lat) obrabiamy je we własnym gospodarstwie na maszynach przystosowanych do obróbki.

- owies, żyto krzyca, jęczmień, proso i grykę.

 

2. Wyrobem makaronów : z orkiszu , z płaskurki,  z samopszy z gryki o różnych kształtach.

 

3. Wypiekiem chleba na zakwasie i drożdżach wyrabianego ręcznie

orkiszowy, orkiszowy z płaskurką, orkiszowy z samopszą,

orkiszowy z gryką , orkiszowo-jaglany, żytni w piecu opalanym drewnem wybudowanym przez miejscowego zduna.

 

4. Wytwarzaniem serów takich jak :

- twarogowy z siadłego mleka

- podpuszczkowy (na naturalnej podpuszczce)

oraz wyrobem masła ze śmietany zbieranej ręcznie z kwaśnego mleka tak jak dawniej robiła moja babcia.

 

5. Mieleniem własnego zboża na mąkę do:

- pieczenia chleba na zakwasie żytnim lub drożdżach

- wyrabiania makaronów

- pieczenia ciast

- pieczenia chałek drożdżowych

- prozioków

- i innych.

 

6. Hodowlą zwierząt.

- krowy rasy Jersey,Polska Czerwona

- jelenie Sika Dybowski

- kury zielononóżki kuropatwiane i karmazyny

- kaczki

- perliczki

- króliki.

 

7. Uprawą warzyw i owoców.

Jak zamawiać

Zamówienia prosimy składać telefonicznie pod numerem +48 509 921 401
lub za pomocą poczty elektronicznej na adres